Leren van
08-09-2022 Val van hoogte door gebruik ongeschikt ankerpunt

Begin augustus heeft een ongeval plaatsgevonden waarbij iemand een schroefstempel als ankerpunt heeft gebruikt. Dit heeft er mede toe geleid dat hij 7m is gevallen. Schroefstempels en andere tijdelijke voorzieningen mogen NOOIT gebruikt worden als ankerpunt. Aangezien de kans bestaat dat deze werkwijze vaker wordt gehanteerd, is deze Leren van kaart opgesteld.

Toelichting op het incident

​​​​​​​Tijdens sloop-/verbouwingswerkzaamheden moest een deel van de vloer verwijderd worden. Hiervoor wordt een zaagrail met afstandsbediening gebruikt. De afspraak was zoveel als mogelijk vanuit de hoogwerker te werken en om de vloer alleen van binnenuit te betreden. Voor het aanlijnen zou een katrol worden aangebracht. Uiteindelijk heeft de betrokkene ervoor gekozen om de aanwezige schroefstempel te gebruiken als ankerpunt. Bij het op spanning hijsen van de te zagen vloer is de stempel omgevallen, van de vloer gerold en heeft de betrokkene van de tweede verdieping, circa 7 meter met zich mee naar beneden getrokken.

Maatregelen

Werken op hoogte wordt gezien als een hoog-risico activiteit. Daarom moeten deze altijd worden opgenomen in een Project RI&E. Beheersmaatregelen moeten altijd aan de hand van de Arbeidshygiënische strategie worden bepaald. Dat wil zeggen;

  1. Bronaanpak – Onderzoek of het werken op hoogte noodzakelijk is;
  2. Collectieve maatregelen – Neem maatregelen die voor meerderen tegelijkertijd dient (denk hierbij bijv. aan een steiger of randbeveiliging);
  3. Individuele/technische maatregelen – Denk hierbij aan de inzet van een hoogwerker;
  4. Persoonlijke beschermingsmiddelen – Pas als voorgaande maatregelen geen optie zijn (dit moet onderbouwd kunnen worden), mag men persoonlijke valbeveiliging toepassen. Gebruik NOOIT tijdelijke voorzieningen die daar niet voor zijn bedoeld als ankerpunt.

Nadat de passende werkwijze is gekozen, dient deze met alle betrokken medewerkers besproken te worden. Vraag of iedereen de instructies heeft begrepen en registreer deze bespreking.

Bij afwijking van de besproken werkwijze zal opnieuw bekeken moeten worden wat de veiligste manier is om het werk uit te voeren.

Veilig voor elkaar!

We willen leren! Neem de bovenstaande (spel)regels in acht om herhaling te voorkomen. Bespreek het met elkaar. Gebruik de Veilig Voor Elkaar app om goede voorbeelden of onveilige situaties te melden. 

Wij rekenen op jouw medewerking, zoals jouw collega’s op jou mogen rekenen. Veilig voor elkaar!

Als je vragen of opmerkingen hebt, neem contact op met de veiligheidskundige in je regio. Mailen kan ook naar: veiligheid@vanwijnen.nl