Steeds vaker krijgen we binnen onze opdrachten te maken met montage van solar systemen. Met name de montage van de zonnepanelen is een risicovolle activiteit. Er blijkt nog wel eens onduidelijkheid te bestaan over de vereiste werkwijze en voorzieningen om aan alle wet- en regelgeving te voldoen. Vandaar dat in deze tool het een en ander is uitgelegd, onderbouwd met eisen uit wet- en regelgeving.
De risico`s:
Werken op Hellende daken
Aan de gootzijde kan randbeveiliging bestaan uit (in volgorde van voorkeur):
Maak zoveel mogelijk gebruik van dakrandbeveiliging om het gebruik van persoonlijke valbeveiliging te vermijden!
Het dak is opgedeeld in 3 zones met verschillende beveiligingsniveaus:
De groene zone
Dit is de veilige zone. Deze zone bevindt zich op 4 meter van de dakrand (of andere valgevaren). In dit gebied mag je werken zonder valbeveiliging. Deze zone moet aangeduid worden met een gekleurde streep op de grond.
De gele zone
Dit gebied is veilig om te lopen naar de groene zone, maar wees alert. Wil je werken in deze zone, dan ben je verplicht om aangelijnd te werken. Deze zone moet aangeduid worden met een markering van 1 meter hoogte boven de grond op 2 meter van de dakrand. Denk hierbij aan paaltjes met een rood-witte ketting. Dit hoeft geen harde dakrandbeveiliging te zijn.
De rode zone
Deze zone bevindt zich tussen de dakrand en de gele zone. Dit is de valgevaarlijke zone en hier is dan ook persoonlijke valbeveiliging verplicht bij betreding van deze zone.
Bespreek met elkaar het volgende:
Toegang
Er zijn de volgende mogelijkheden voor toegang tot het dak;
Voor de beklimming is tot een hoogte van 7,5 meter een ladder geschikt. Hiervoor moet een geschikte opstelplaats aanwezig zijn of gecreëerd worden waarbij wegglijden en wegzakken aan de onderzijde moet worden voorkomen alsmede een verankering aan de bovenzijde en het veilig kunnen afstappen van de ladder op de werkvloer of het dakvlak.
Transport
Ladders mogen worden ingezet om naar een hoger of lager gelegen tijdelijke werkplek te gaan, maar zijn niet geschikt om materialen mee naar boven of beneden te brengen.
Het opperen vanaf maaiveld naar het dak dient bij voorkeur machinaal te geschieden. Alleen als mechanische transportmiddelen onmogelijk inzetbaar zijn, is handmatig en incidenteel handmatig opperen acceptabel.
Mogelijkheden hiervoor zijn (in afnemende mate van voorkeur);
Kraan
Verreiker
Ladderlift
Hoogwerker
Bouwlift
Plaatsen van bouwelementen zwaarder dan 23kg of afmetingen groter dan 100X200 cm dienen mechanisch ver- en geplaatst te worden.
Vallende voorwerpen
Om letsel van vallende voorwerpen te voorkomen, kunnen we de volgende maatregelen nemen:
Breng kantplanken aan zodat voorwerpen het werkvlak niet kunnen verlaten;
Communiceer met bewoners over de veilige route en uit de woning tijdens de werkzaamheden.
Plaats waarschuwingsborden bij de gevaarlijke in-/uitgang en zet een veiligheidszone af.
Meer informatie
Arbeidsomstandighedenbesluit Artikel 3.16, 7.23
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.