In Nederland ligt ruim 1,7 miljoen kilometer waterleiding, kabels voor dataverkeer, elektriciteitskabels, gas- en olieleidingen onder de grond. In 2020 ontstond er bij 5,9 % van de ongeveer 770.000 graafwerkzaamheden in heel Nederland schade aan kabels en leidingen. Dit heeft voor een schadepost gezorgd van ongeveer €38 miljoen. Deze schades waren te voorkomen. Deze toolbox licht enkele maatregelen toe die jij kunt nemen om de risico`s rondom graafwerkzaamheden te verminderen.
Als we graafwerkzaamheden gaan uitvoeren, zoals bijvoorbeeld aarde slaan of semi permanent hekwerk plaatsen, dan moeten we weten wat we in de bodem kunnen tegenkomen. Zo voorkomen we de bovengenoemde risico's. Dit doen we door al onze graafwerkzaamheden aan te melden bij het Kadaster via een KLIC melding. Het maakt daarbij niet uit of de graafwerkzaamheden op openbaar of op eigen terrein plaatsvindt:
Bespreek met elkaar het volgende:
Wat is een EV?
Een Eis-voorzorgsmaatregel is een extra melding/waarschuwing vanuit een netbeheerder. Deze melding gaat over een belangrijke kabel of leiding, bijvoorbeeld met gevaarlijke inhoud. De netbeheerder geeft hiermee aan welke voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden bij het grondroeren. EV’s moeten altijd worden afgehandeld voorafgaand aan de werkzaamheden. De melding verschijnt ook bij het openen van de KLIC-gegevens in je KLIC-viewer.
De KLIC-App
Het is mogelijk gebruik te maken van de KLIC-App. Dit is een handig hulpmiddel o de KLIC-melding mee te interpreteren. Je kunt de kabels en leidingen opzoeken. Met de huidige technieken is het heel eenvoudig om de KLIC-meldingen beschikbaar te maken op tablets en smartphones. Dit heeft als voordelen:
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.