Een strenge winter kan iedereen zich wel herinneren. Het zijn vooral de ongemakken die we onthouden zoals gladheid en kou, ook is het een groot gedeelte van de dag donkerder. Niet alleen je lichaam maar ook het materieel waarmee je werkt heeft last van de kou. Deze toolbox geeft je informatie hoe je jezelf en materialen kunt beschermen tegen kou, ijzel en sneeuw.
De belangrijkste factoren bij het ontstaan van koude letsel zijn de omgevingstemperatuur en de windsnelheid (gevoelstemperatuur). Aan dit aspect moet aandacht worden besteed bij een temperatuur ≤ 2oC. Naast de directe gevolgen dient ook rekening gehouden te worden met het verhoogde risico op vallen en uitglijden. Valincidenten komen vaker voor, mede omdat door de koude gladheid ontstaat.
Volgens de Arbo-wet is bepaalt dat de temperatuur op de werkplek of het product dat moet worden bewerkt niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer. De bouw heeft daarnaast ook bedrijfseigen regels opgesteld in de CAO.
Welke risico`s kunnen er onstaan:
Voorkom onderkoeling
Voorkom bevriezing van materiaal en materieel
Voorkom gladheid
Voorkom aanrijdgevaar
Blijf thuis als er een van de onderstaande winterse omstandigheden zich voordoen:
Bespreek met elkaar het volgende:
Strooien:
Gladheid op o.a steigers, trappen en loopbruggen moet bestreden worden door met zand te strooien (let op: geen zout, zeker niet als met kalkzandsteen of beton gewerkt wordt)
Verlichting:
In de wintertijd zijn de dagen kort en donker, zorg daarom voor een goede verlichting van de werkplek.
http://www.abomafoon.nl/upload/foon2/Abomafoon%202.31.pdf
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.