Zomer! Voor velen het favoriete seizoen, maar het warme weer brengt ook risico`s met zich mee. Zo is er verhoogde risico op huidverbranding in de zon, oogbeschadiging, blootstelling aan extra stof en/of hittestress. Deze toolbox richt zich specifiek op hittestress. Bij hittestress warmt je lichaam te veel op (meer dan 37 graden). Hittestress kan leiden tot ernstige gevolgen en wanneer er geen maatregelen worden genomen, zelfs tot de dood. |
De kerntemperatuur van de mens is normaal gesproken 37°C. Wanneer de omgeving opwarmt, gaat het lichaam harder werken en verhoogt het de zweetproductie om zich zo aan te passen aan de warmte. In combinatie met (zwaar) fysiek werk, kan het lichaam moeite hebben met het verwerken van de warme temperaturen en het de warmte niet (volledig) kwijt. Dit zorgt voor hittestress.
Gevolgen van hittestress
De mate waarin je risico loopt is afhankelijk van de buitentemperatuur, de fysieke inspanning die je levert, de luchtvochtigheid, maar ook bijvoorbeeld de kleding die je draagt. De werkklimaat app van de FNV kan hulp bieden om te bepalen of het te koud of te warm is om te werken.
Link naar de FNV werkklimaat app:
Wat je kunt doen om hittestress te voorkomen:
Meld gezondheidsklachten, zoals duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid op tijd aan de uitvoerder.
Mocht het voorkomen dat iemand ziek wordt van de warmte, breng hem/haar dan naar een koelere ruimte of schaduw. Geef de persoon iets te drinken, het liefst water. Koel zo nodig af met een natte doek of spons. Let erop dat je hiervoor niet te koud water gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je niet kan zweten. Houd de persoon in de gaten en als deze niet opknapt of zelfs verslechterd, ga dan naar de dichtstbijzijnde huisartsenpost, spoedeisende hulp of bel 112.
Hoge Temperaturen
Aanvullende maatregelen op de bouwplaats, werkplaats of in de fabriek zijn nodig bij een weeralarm. Dit is bij:
Zijn er in jouw werkomgeving voldoende maatregelen genomen tegen hittestress?
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.